Koen Dries


Alto saxophone //

About

Koen Dries(1986) is een dirigent en saxofonist uit Dessel. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Norbert Nozy. Daar behaalde hij de het diploma master in de muziek instrument saxofoon met grootste onderscheiding en het diploma master in de muziek directie met onderscheiding. In 2017 promoveerde hij tot Doctor in de Kunsten. Daarnaast verdiepte Koen zich in de muziekschriftuur. Aan het Brusselse Conservatorium studeerde hij Harmonie, Contrapunt, Analyse en behaalde een creditbewijs Fuga met grote onderscheiding.

Als dirigent is Koen vast verbonden aan de Koninklijke Harmonie Tessenderlo, de Centrumharmonie Geel en Koninklijke Fanfare de Eendracht uit Dessel. Hiernaast richtte Koen het Brussels Wind Ensemble op en dirigeerde hij, naast dit ensemble, de Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein, het Harmonieorkest van het KCB en de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen in werken van Stravinsky, Schubert, Mendelssohn, Lutoslawski, Ravel, Debussy, Jongen, Poulenc, Milhaud, …  Hij was ondermeer dirigent van K.F. Vermaak na Arbeid in Rijkevorsel, het Limburgs Kamerorkest, K.H. De Vredezonen Zittert, …

Als saxofonist maakt Koen deel uit van het CeDeL Saxofoonkwartet. Hij behaalde diverse titels op de VLAMO-solistenwedstrijden. Hij werd tweevoudig laureaat van de Wedstrijd voor Jonge saxofonisten te Dinant, waaronder één keer laureaat eerste prijs. Hij werd ook laureaat eerste prijs van de Axion Classics wedstrijd. Hiernaast werd de YoTaM beurs (Young Talented Musicians) van de Vlaamse overheid aan hem toegekend en werd hij beloond met de prijs “Ingeborg Köberle voor zijn uitzonderlijke resultaten als student aan het Conservatorium van Brussel.  Als solist speelde hij met het “symphoniaAssai”, het “Brussels Philharmonic Orchestra”, de “Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht”, het “Harmonieorkest van het Koninklijk Conservatorium Brussel”, “Nuevo Musiche” en diverse kamerensembles van het conservatorium in werken van J. Ibert, R. Boutry, H. Tomasi, W. Lenaerts, D. Milhaud, P. Maurice, C.A. Debussy, F. Neyrinck, …  Hij vertegenwoordigde België op het Wereldsaxofooncongres 2012 te St. Andrews, Schotland en in 2015 in Straatsburg, Frankrijk.

Als artistiek onderzoeker is Koen werkzaam aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en de Vrije Universiteit Brussel. Hij specialiseert zich in interdisciplinaire onderzoeksprojecten met een sterke focus op het verspreiden van artistieke kennis via mediators. Koen publiceerde in het Journal of New Music Research. Daarnaast geeft hij regelmatig lecture-performances op nationale en internationale congressen. Hij is verbonden aan het Kunstenplatform Brussel en de onderzoeksgroep ARTO van de Vrije Universiteit Brussel.

Als leraar en jurylid maakt Koen regelmatig deel uit van de jury van de saxofoonexamens aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.  Hij zetelde ook in de jury van de prestigieuze internationale compositiewedstrijd “Coups de Vents 2012″ voor blaasorkesten.  Daarnaast is hij een veelgevraagd jurylid op verschillende academies. Koen behaalde ook het diploma SLO muziek met grote onderscheiding en gaf les aan de Academie voor Muziek en Woord van Mol, de Stedelijke academie voor muziek, woord en dans Geel en de muziekschool van Balen. Hij is momenteel werkzaam als assistent van de saxofoonklas van het Koninklijk Conservatorium Brussel, hij was lector muziektheorie aan de Artesishogeschool en gaf saxofoon aan de Kunsthumaniora van Brussel.