Peter Cverle


Soprano saxophone //

About

Peter Cverle heeft hij in het Stedelijk Conservatorium te Mechelen muziek gestudeerd. Zijn saxofoonstudie rondde hij af met grootste onderscheiding. Daarnaast volgde hij gedurende enkele jaren nog piano, gitaar, harmonie, jazzcombo, zang en dixie. Daarna ging hij naar het Lemmensinstituut in Leuven muziek studeren. Daar behaalde hij in 2007 zijn master voor saxofoon met grootste onderscheiding. Intussen heeft hij in het kader van Erasmus ook een half jaar in Parijs gestudeerd (Conservatoire Nationale de Région à Cergy-Potoise) bij de heer Jean-Yves Fourmeau. Deze geweldige ervaring in het buitenland liet Peter niet los. Daarom ging hij er dan nog twee jaren verder studeren. In 2009 behaalde hij de gegeerde medaille d’or à l’unanimitébij diezelfde heer Jean-Yves Fourmeau. Tot slot genoot hij in het Lemmensinstituut een  Master na Master opleiding in de richting ‘advanced studies in contemporary art music performance’ bij de heer G. Callaert. En dit met het CeDeL saxofoonkwartet.

Heel zijn studieperiode is hij muzikaal zeer actief. Hij nam aan veel wedstrijden deel met succes. Dat begon al tijdens zijn middelbare studies, waarin hij uitblonk in talloze wedstrijden in de verschillende categorieën van het Jeugdsolistentornooi van het Koninklijk Muziekverbond van België, of in Jong Tenuto in Anderlecht, en de Axion-Classics wedstrijd. Ook won hij in verschillende afdelingen van de wedstrijd Association Internationale A. Sax in Dinant. Tijdens zijn hogere studies nam hij ook deel aan wedstrijden in binnen- en buitenland. Peter werd 2de laureaat in de Concours International Adolphe Sax in L’Hay – les – Roses (Val de Bièvre bij Parijs). In 2007 richtte Peter samen met 3 studiegenoten in het Lemmensinstituut een saxofoonkwartet op: CeDeL. Hiermee werd hij finalist in Yamaha Contest for Saxophone Quartet in Madrid. Hij won de Ass. Intern. A. Sax-wedstrijd in Dinant in de hoogste categorie als solist en met het CeDeL saxofoonkwartet.

Niet alleen wedstrijden maakten een groot deel van zijn leven uit. Hij werd vaak uitgenodigd om als solist op te treden: op Radio 3 , het Vlaams Radio Orkest, een tournee doorheen Spanje met het Unisversitair Symfonisch Orkest, enkele keren in het Nationaal orkest van België, het Nieuw Vlaams Symfonieorkest van Vlaanderen. Daarnaast speelde hij meerdere keren als solist in verschillende muziekverenigingen in Vlaanderen.

Verder speelt Peter nog mee in het European Saxophone Ensemble o.l.v. Dhr. Cezariusz Gadzina, in het ensemble Telos o.l.v. Gerard Declercq, en in het Hageland Wind Orchestra.  Momenteel speelt Peter vast bij de Koninklijke muziekkapel van de Belgische luchtmacht.